Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestettiin Kuopiossa

Paraati järjestettiin 6. joulukuuta ja sen teemana oli: Maanpuolustus kuuluu kaikille. Itsenäisyyspäivänä tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Suomesta tuli itsenäinen valtio.

Paraatiin osallistui joukkoja ja kalustoa kaikista puolustushaaroista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta, sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 1200 henkilöä ja 50 ajoneuvoa. Ohimarssissa on mukana 41 ilma-alusta.

Paraatin vastaanotti ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Sampo Eskelinen. Kaupunkia edusti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä.

Kenttähartauden piti Ilmavoimien kenttärovasti Kari Mannermaa, ja paraatijoukkoja komensi Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Jari Mikkonen.

Tapahtumaa seurannut yleisömäärä ylitti torilla ja Tulliportinkadulla 20 000 kävijän rajan. Lisäksi yleisöä oli runsaasti katujen varsilla jo Keskuskentältä keskustaan asti sekä myös paraatijoukkojen poistumisreitillä.

Suomen Rauhanturvaajaliiton 120 hengen rauhanturvaajaosastoa johti seitsemän mission käynyt everstiluutnantti evp Pekka Ahonen. Vaikka savolaisuus on vaikea määritellä. Osasto koostui kokonaisuudessaan; puolet savolaisia ja puolet ”ulkopaikkakuntalaisia”. Paraatiin osallistuvista rauhanturvaajista kertyi palveluvuosija yhteensä 164.

Suomen Rauhanturvaajaliiton paraatiosaston kokosi Pohjois-Savon Rauhanturvaajat johtajanaan Tuomas Oinonen. Kaikille osallistuneille rauhanturvaajille tarjottiin maittavaa hernekeittoa, kahvia, glögiä, joulutorttua ja ilmainen tutustuminen Kuopion Sotaveteraanimuseoon. Tämä kaikki, ei toteutuisi, ilman omia ”kodinturvajoukkoja”.

Suuret Kiitokset SRTL:n paraatiin osallistujille, ”kodinturvajoukoille” ja kaikille niille, jotka myötäelivät yhteisiä hetkiä kanssamme yhteisen unelman kunniaksi, Suomi 100.

Teksti: Tuomas Oinonen

Kuvat: Aleksi Muraja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös